BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

duminică, 12 martie 2023

Insula Pastelui * Civilizatie disparuta misterios


Insula Paştelui
*Civilizatie disparuta misterios
*Foto:Wikimedia Commons


Oamenii de pe insula Paştelui reprezintă o altă civilizaţie clasică „dispărută”, renumită în mare parte pentru enigmaticele statui din piatră de capete umane enorme (numite Moai), aliniate pe coasta insulei.
O civilizație marină, numită Rapa Nui, ce a construit mai mult de 800 de monumente care erau atât de masive şi enigmatice, încât rămân un mister până în la ziua de azi.
Cum a dispărut această civilizaţie polineziană înfloritoare după secole de construcție a monumentelor şi sute de kilometri de navigare pe ocean de la insulă la insulă?
În cartea sa Collapse, Jared Diamond conchide ceea cu ce acum mulți oameni de știință sunt de acord şi, anume că, locuitorii de pe insula Paştelui erau incredibil de sofisticați, dar metodele lor nu erau durabile.Pe parcursul perioadei cât au fost stabiliți pe insula Paştelui, probabil între anii 700-1200 e.n., ei au folosit toți copacii şi resursele agricole ale insulei, după ce au fost nevoiți să se miște mai departe.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu