BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

marți, 28 martie 2023

Cahokia,SUA * Oras disparut misterios


Cahokia, SUA
*Oras disparut misterios
*Foto:Wikimedia Commons


Cu mult înainte ca europenii să ajungă în America de Nord, aşa numiții mississippieni, au construit un oraş mare înconjurat de piramide imense de pământ şi o structură din lemn de tip Stonehenge, pentru a urmări mișcările stelelor.
În perioada sa de maximă înflorire, între anii 600-1400 e.n., orașul se întindea pe o suprafață de aproape 10 km pătrați şi conținea aproape o sută de movile de pământ cu piețe în centrul lor.
Populația sa ar putea fi numărat până la 40 000 de oameni, o parte din care ar fi trăit în satele din vecinătate.
Populația acestui oraş grandios, cel mai mare, din cele aflate mai la nord de Mesoamerica la acea perioadă, avea arhitecți, artiști şi fermieri geniali, ce au creat o artă incredibilă cu scoici, cupru şi piatră.
Ei chiar au deviat un braţ al râurilor locale Mississippi şi Illinois, pentru al potrivi nevoilor lor de irigare.
Încă nu se știe cu siguranță ce a împins oamenii să abandoneze orașul, începând cu anii 1200, dar unii arheologi afirmă că oraşul a avut mereu probleme legate de boli şi foamete (el nu avea sistem sanitar), din care cauză, oamenii l-au abandona, plecând alte regiuni ale râului Mississippi, pentru a beneficia de pășuni mai verzi (şi mai sănătoase).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu