BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

luni, 2 septembrie 2013

Arthur Edward Waite şi tarotul (misticism)

Arthur Edward Waite şi tarotul


Există numeroase variante de tarot, însă cea mai apreciată este cea realizată de Arthur Edward Waite.
Arthur Edward Waite, născut în Statele Unite ale Americii, la 2 octombrie 1857, a rămas cunoscut îndeosebi pentru crearea pachetului de cărţi de tarot care îi poartă numele - tarotul lui Waite -, unul dintre primele în care sunt ilustrate nu numai cele 22 de arcane majore, ci şi arcanele minore. Pachetul de cărţi a fost însoţit şi de un manual explicativ, intitulat The Pictorial Key of The Tarot. Arcanele au fost ilustrate de către Pamela Colman Smith, membră a Golden Dawn, şi publicate de către Rider, în Anglia, în decembrie 1909. Din această cauză, pachetul este cunoscut drept Tarotul Rider-Smith, dar există şi specialişti care preferă denumirea de Waite-Smith Tarot, pentru a indica şi contribuţia desenatoarei.
 Pentru Waite, nu este deloc surprinzător faptul că a colaborat cu o membră a Golden Dawn pentru a realiza cărţile de tarot. În 1903, el era deja mare maestru al Ordinului Hermetic Golden Dawn, căruia i-a schimbat numele în Sfântul Ordin Golden Dawn. Această modificare, precum şi accentul pus pe magie şi misticism, i-a făcut pe mulţi membri ai ordinului să formeze un grup rival, sub conducerea lui William Butler Yeats. Problemele interne au continuat până la plecarea lui Waite din Golden Dawn, în 1914.
 În 1901, Waite devenise membru al Francmasoneriei, pentru ca în 1902 să intre şi în Societas Rosicruciana din Anglia. De asemenea, după ieşirea din Golden Dawn, a întemeiat Fellowship of the Rosy Cross, o societate doar inspirată în oarecare măsură de Societas Rosicruciana, cu care nu trebuie însă confundată.
Pe lângă contactele sale cu diferite societăţi secrete, Waite este recunoscut şi pentru cărţile şi traducerile sale despre ocultism, divinaţie, rozicrucianism, francmasonerie, magie neagră şi ceremonială, kabbala sau alchimie. Amintim mai jos câteva dintre lucrările sale cele mai cunoscute, indicând, în fiecare caz, ediţia cea mai recentă.
• Inner and Outer Order Initiations of the Holy Order of the Golden Dawn, Canada:Burnaby, 2005;
• A New Encyclopaedia of Freemasonry (Ars Magna Latomorum) and of Cognate Instituted Mysteries: Their Rites, Literature, and History, New York:Wings Books, 1994;
• Theories As to the Authorship of the Rosicrucian Manifestoes, Whitefish, MT:Kessinger Publishing, 2005,
 • The Hidden Church of the Holy Grail: Its Legends and Symbolism Considered in Their Affinity with Certain Mysteries of Initiation and Other Traces of a Secret Tradition in Christian Times, Amsterdam, the Netherlands:Fredonia Books, 2002.
 Totuşi, numele său rămâne asociat, în primul rând, cu tarotul. În 1910, au apărut pentru prima dată pachetul cu cele 78 de lame de tarot şi cartea cu titlul Key of The Tarot. În anul următor, 1911, cartea a apărut la editura lui W. Rider, din Londra, cu titlul complet: Pictorial Key of The Tarot, Being Fragments of a Secret Tradition Under The Veil Of Divination, By Arthur Edward Waite, With 78 Plates, Illustrating The Greater And Lesser Arcana, From Designs By Pamela Colman Smith.
 Aşadar, titlul arată în mod clar concepţia lui Waite despre tarot: acesta reprezintă fragmente dintr-o tradiţie secretă, ascunsă sub vălul divinaţiei. În acelaşi timp, el subliniază în Prefaţă faptul că divinaţia este un fapt real din istoria Tarotului şi încearcă să pună la punct un sistem nou, care să înlocuiască vechile metode greoaie de divinaţie.
 În prima parte a cărţii, vorbeşte despre văl şi despre simbolurile sale, analizând pe rând arcanele majore şi minore, dar face şi o incursiune în istoria tarotului.
 În partea a doua, prezintă doctrina din spatele vălului, vorbind despre tarot şi tradiţia secretă, precum şi despre simbolismul intern al Marilor Arcane.
 În partea a treia, revine la metodele exterioare ale oracolelor, vorbeşte despre diferenţa dintre marile şi micile arcane, despre semnificaţia divinatorie a lor şi recomandă o veche metodă celtică de divinaţie.
 Prin această carte şi prin pachetul de cărţi Raider-Waite, Arthur Edward Waite a stabilit o nouă etapă în evoluţia tarotului şi a impus noi standarde pentru această disciplină străveche, ridicând-o de la rangul de ghicit pentru a se referi în special la simbolurile ascunse în spatele vălului.
Datorită acestui fapt, şi specialiştii Club Mistic folosesc cu preponderenţă pachetul de cărţi de tarot creat de Waite, preferându-l altor taroturi, unele dintre ele mai vechi, dar mult mai ambigue.
Sursa:http://www.clubmistic.ro/51/Arthur-Edward-Waite-si-tarotul/73

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu