BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

sâmbătă, 4 martie 2023

Maya * Civilizatie disparuta misterios

 


Maya, America Centrală
*Civilizatie disparuta  misterioasa
Foto:Wikimedia Commons


Maya sunt probabil exemplul clasic al unei civilizaţii care a fost complet pierdută, cu monumentele ei grandioase, oraşele şi drumurile înghiţite de jungla Americii Centrale şi poporul său împrăştiat prin satele mici.
Deşi, limbile şi tradițiile Maya au supraviețuit până în prezent, civilizația a atins apogeul său în perioada primului mileniu al erei noastre, atunci când cele mai mari a lor isprave arhitecturale şi proiecte agricole masive au acoperit o regiune vastă din Yucatán — astăzi, o zonă ce cuprinde Mexicul, Guatemala şi Belize-ul.
Fiind considerată una din cele mai mari civilizații mesoamericane, Maya au folosit pe scară largă scrisul, matematica, un calendar amănunțit şi o inginerie sofisticată, pentru a-şi construi piramidele şi fermele terasate.
Deşi, se spunea adesea că declinul misterios al civilizației Maya a început aproximativ prin în anul 900, o mare parte a dovezilor indică că anume schimbările climaterice din Yucatán, combinate cu războaiele dezastruoase, au fost acelea care au dus la foamete şi abandonarea centrelor urbane.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu