BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

luni, 3 ianuarie 2022

San Simon *Ostrovul blestemat


San Simon – ostrovul blestemat
*Insule misterioase
*Foto:Wikimedia Commons

Pe tarmul Oceanului Atlantic, în estuarul Vigo, din nord-vestul Spaniei, exista un arhi­pelag, San Simon, care, în ciuda dimensiunilor sale foarte mici, a fost de-a lungul veacurilor un teritoriu însemnat.
„Însemnat” de evenimente nefaste, de suferinte si nenorociri. Se spu­ne ca ostrovul ar fi fost blestemat, în urma cu se­cole, de catre un calugar care, înainte de a-si da ultima suflare, ar fi murmurat: „Voi, cei care puneti sta­pânire pe aceasta insula, nu veti avea parte de liniste si pace! Tihna nu va reveni aici niciodata, pâna când oamenii nu se vor opri din a-si mai ucide semenii!”.
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, insula a fost locas pentru cavalerii templieri, pentru calugarii fran­cis­cani, pentru pirati, leprosi si detinuti politic. În se­colul al XII-lea, cavalerii Ordinului Templierilor, orga­nizatie militar-mo­nahala ce avea ca misiune apararea peregrinilor crestini si a crestinismului în general, au ridicat în acest paradis plutitor o mânastire fortificata.
Insula, situata în mijlocul estuarului Vigo, reprezenta pentru „Ostasii lui Christos” un punct geostrategic bi­ne pla­sat. De-a lungul se­co­lelor, mânastirea a fost luata în grija diferitelor or­dine religioase, pâna în veacul al XVII-lea, când viata tihnita a calugarilor a fost curma­ta de sabia ber­berilor, renumitii cor­sari arabi din Nor­dul Afri­cii.
În 1617, corabiile ra­pi­de ale piratilor berberi din Al­ger invadau coas­te­le vestice ale Spaniei. Pes­te noap­te, insulele gol­fului Vigo si toate locali­tatile din împre­jurimi fu­se­sera trecute prin foc si sa­bie. De cumplitele ma­sa­cre ale corsarilor afri­cani nu au scapat nici macar calugarii de pe insula San Simon.
Mânasti­rea a fost jefuita si apoi incen­dia­ta, iar toti calugarii, macelariti cu salbaticie. Legenda spune ca abatele mânastirii, Padre Antonio, în încercarea de a salva ma­car statuia Sfântului Francisc, ocrotitorul si pa­tronul mânastirii, s-ar fi luptat pâna la ultima su­flare cu piratii algerieni. Vazându-si toti fratii ucisi, biserica devastata si altarul batjocorit, cu ul­timele puteri, abatele An­tonio ar fi invocat ajutorul Cerului si ar fi cerut ca nelegiuitii sa fie pedepsiti pentru oro­rile lor.
Se spune ca de atunci insula a devenit un tarâm al mortii, un lacas al du­hu­rilor, un teritoriu bles­temat sa nu mai fie locuit în tihna, pâna ce oamenii nu vor în­ceta sa se mai omoa­re unul pe altul. De­cenii la rând, un petic de pamânt pe nesfârsita în­tindere a oceanului Atlan­tic a fost victima atacu­rilor piratilor si a tâlha­ri­lor, a fost pradat si jefuit de nenumarate ori, iar mâ­nas­tirea fortificata, înal­tata de cavalerii tem­plieri, care parca refuza sa se prabuseasca, a fost arsa din te­melii si recladita de câteva ori.
Astfel, la finele vea­­cului al XVII-lea, insu­la ramânea pustie. Pâna în 1830 când, printr-o ordonanta regala, teritoriul a fost desem­nat ca locatie pentru întemeierea unui lazaret pen­tru bolnavii de lepra. Datorita faptului ca dimensiunile insulei erau foarte mici, iar oamenii afectati de aceasta plaga cum­plita foarte multi, se hotaraste ca teritoriul sa fie extins. Astfel, între San Simon si cea mai apropiata insulita, San Anton, se construieste un pod care sa unifice cele doua palme de pamânt si, în acelasi timp, sa separe bol­navii. Daca în San Simon erau adusi cei atinsi de cum­plita boala în faza incipienta, pe San Anton erau izo­lati pacientii în stare grava.
Abandonati în voia sor­tii, muribunzii de pe San Anton aveau ca unica spe­ran­ta doar proviziile dispuse la jumatatea podului. Le­pro­sii se târau pâna pe pod dupa hrana salvatoare lasa­ta acolo. Arhipelagul ce odata fusese un paradis ­monahal, un teritoriu încântator al linistii si al armoniei de­ve­nea, astfel, scena unuia dintre cele mai dramatice si mai înfioratoare locuri ale Spaniei. Bles­temul aruncat asu­pra insulei si a locuitorilor ei capata o forma cum­plita.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu