BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

joi, 2 mai 2019

Evadări din închisoare – Prizonierii de la Auschwitz și dorința de a trăi


Evadări din închisoare – Prizonierii de la Auschwitz și dorința de a trăi
Foto:Wikimedia Commons


Una dintre cele mai emoționante povești din cel de-al Doilea Război Mondial este cea a deținutului Kazimierz Piechowski. În 1942, bărbatul se afla în lagărul nazist de la Auschwitz și părea că soarta îi e pecetluită.
Piechowski era deținut politic și fusese capturat de naziști după înfrângerea mișcării poloneze de rezistență. Pe 20 iunie 1940, 313 deportați polonezi, printre care și Piechowski, au fost transferați la Auschwitz.
La exact doi ani de la acest moment, pe 20 iunie 1942, bărbatul, împreună cu un locotenent din Varșovia, un preot din Wadowice și mecanicul Eugeniusz Bendera au „copt” un plan de evadare.
Cunoscând germana la perfecție, Piechowski a preluat comanda grupului. Mecanicul, care avea voie să conducă, s-a furișat și a reușit să fure o mașină aparținând trupelor SS.
În tot acest timp, ceilalți trei au pătruns într-un depozit, de unde au furat uniforme și muniție. Apoi, toți patru s-au îmbrăcat în uniformele SS, iar Piechowski s-a așezat pe scaunul din față al mașinii.
Cu Bendera la volan și ceilalți doi în spate, deținuții s-au îndreptat către poarta principală a lagărului. Transportau cu ei și un raport confidențial, pe care urmau să-l predea mișcării de rezistență poloneze.
La ieșire, cei patru au trecut printr-un moment extrem de tensionat, deoarece poarta nu era deschisă. Într-un moment de inspirație, Piechowski a deschis portiera, s-a aplecat spre gardian pentru a-i arăta însemnele de pe uniformă și i-a comandat să deschidă poarta.
Ca prin minune, ușile s-au deschis, iar cei patru au reușit una dintre cele mai memorabile evadări din închisoare din întreaga istorie.

Kazimierz Piechowski.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu