Trandafirul este simbolul suprem al iubirii. Desene foarte vechi, reprezentand trandafiri, au fost gasite si in pesterile din Knossos, in Creta. Insula Rodos poarta numele acestei flori.
In mitologia greaca, Chloris, zeita florilor, a gasit trupul mort a unei tinere nimfe si a creat din el primul trandafir. Afrodita, zeita iubirii, este cea care a dat frumusete florii, iar Dionysos, zeul vinului si al fertilitatii, i-a adaugat parfumul. Apolo a incalzit bobocul ca sa se poata deschide. Potrivit altei legende, Cupidon este cel care a creat primii trandafiri. S-a impiedicat odata, pe cand ducea nectarul zeilor de pe Muntele Olimp. Si acolo unde a cazut nectarul pe pamant au aparut imediat trandafirii.
Romanii adorau trandafirii si ii foloseau foarte mult. Acestia erau impletiti in ghirlande si purtati de mire si de mireasa. In timpul procesiunilor si al banchetelor, se presarau pe jos petale de trandafir. Oaspetii de la banchete purtau cununi de trandafiri ca sa nu se imbete.
Romanii asociau trandafirul cu ideea de discretie si taina, cate ori avea loc undeva o intalnire secreta, se atarna un trandafir de tavan. Obiceiul acesta mai supravietuieste in expresia “sub rosa” („sub trandafir”). Ideea de caracter tainic asociata cu trandafirul era cunoscuta si in Anglia de pe vremea dinastiei Tudor, cand pe multe tavane se pictau diverse modele ornamentale continand trandafiri. Sedintele secrete erau anuntate cu ajutorul trandafirilor.
Primii crestini refuzau sa accepte trandafiri in bisericile lor, deoarece ii asociau cu depravarea romana. Dar, treptat, si-au adaugat si credintele lor la superstitiile legate de trandafir. Se pare ca, initial, toti trandafirii erau rosii, pana cand Fecioara Maria si-a pus mantia pe un tufis de trandafiri. In acel moment, florile au devenit albe, ca semn al puritatii ei. Dupa aceea, trandafirul a devenit si pentru crestini o floare sfanta, caci simbolizeaza ranile lui Iisus (rosu) si puritatea Fecioarei (alb).
Musulmanii cred ca trandafirii au aparut din picaturile de sudoare care au cazut de pe fruntea lui Mohamed. In consecinta, trandafirul a devenit si la ei o floare sfanta si a fost asociata cu drumul sufletului. Probabil ca si frumoasele ferestre sub forma de rozeta din catedralele europene sunt legate de aceasta credinta.
Daca visezi trandafiri este semn de iubire si noroc. In limbajul florilor, trandafirii au diverse semnificatii, in functie de culoare. Trandafirii albi simbolizeaza iubirea casta, trandafirii rosii simbolizeaza pasiunea, cei galbeni, gelozia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu