BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

luni, 6 martie 2017

Traditii si superstitii romanesti cu privire la draci,diavoli si alte fiinte malefice


Traditii si superstitii romanesti  cu privire la draci,diavoli si alte fiinte malefice

* Dracul se poate preface in orice fiara sau dobitoc, numai in oaie si-n albina, ba. Necuratul nu se poate preface in oaie, pentru ca oaia e blagoslovita si cand se culca isi face cruce cu piciorul.

* Nu e bine sa vorbim cand ne striga cineva noaptea afara, pana nu cunoastem bine cine e, caci poate necuratul sa fie, si ne poate lua graiul.

* Daca iese cineva seara afara si se uita indarat peste umarul stang, apoi i se pare ca-l urmareste cineva, si aceasta spaima i-o da omului necuratul, carele se tine de umarul lui cel stang, pe cand de umarul lui cel drept se tine ingerul; de aceea privind indarat peste umarul drept, nu i se nazare nimica.

* Sa nu pui cureaua la cap noaptea, ca vine dracul si te spanzura cu ea.

* Sa nu te juri ca ai sa te spanzuri, ori ca ai sa te impusti, ca dracul te-a scris la condica, si de acolo nu mai scapi.

* Se crede ca diavolul aude cele ce vorbeste omul, nu insa si cele ce gandeste omul.

* Sa te culci intai pe partea stanga, ca sa nu se apropie dracul de tine. Se crede ca nu e bine a se culca cu fata in sus, c-apoi diavolul i se pune ca o piatra pe piept, asa ca nu se poate scula.

* Dracul locuieste in gropi si pivnite parasite, case pustii etc.

* La parlirea porcului sa bagi tamaie in foc, sa fuga dracul.

* Cand iti tiuie urechea, trece dracul pe langa tine.

* Cand doi spun acelasi cuvant deodata, atunci crapa un drac de ciuda.

* La Ajunul Craciunului nu se pune rachiul pe masa, nici se bea, fiind el inventat de diavolul, carele apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicandu-i ca rachiul are intaietate inaintea tuturor bucatelor.

* Cand ti se pare ca te striga cineva, sa nu raspunzi, ca atunci diavolul te striga ori te intreaba, fiind el la ramasag cu Dumnezeu.

* Cu spatele inapoi sa nu mergi, ca rade dracul si plange Maica Domnului.

* Cand cineva trece vreun rau pe punte, mai intai sa-si faca cruce, ca sa piara diavolul dimprejurul acelei punti, apoi sa treaca, ca sa nu-i dea branci in apa.

* Sa nu stuchi cand vine vartejul spre tine, caci cu asta faci semn dracului si vine de te ia.

* Dupa inmormantarea vreunui om, se merge in trei seri la mormant, tamaindu-se acolo cu tamaie, ca sufletul sa iasa invingator din lupta sa cu diavolul, carele fuge pe lume de mirosul tamaiei.

* Cand copiii pierd ceva, scuipa in palma si descanta: „Scoate, drace, ce-ai furat, ca te-oi bate spanzurat”; apoi lovesc in palma, si unde sare scuipatul, intr-acolo zic ca e lucrul.

Sursa:http://www.almeea.ro/category/spiritualitate-teoretica/traditii-si-superstitii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu