* Lupul se zice ca e cainele Sfantului Petru, si unde-i porunceste el, acolo face prada. Cand se strang mai multi lupi la un loc, de urla, se zice ca se roaga lui Sf. Petru sa le randuiasca prada. Se crede ca lupul are trei peri de drac pe cap, de aceea e fioros.
* Toti lupii batrani mor nebuni.
* Poporul crede ca acela care umbla cu pieptenele in ziua de Sf. Andrei, va fi mancat de lup; de aceea mai cu seama femeile se feresc in acea zi nu numai de a umbla cu pieptenele, dar nici a-i rosti numele.
* Pe timpul sfintirii apei la Boboteaza se aprind niste petici si se crede ca acela care tine astfel de petici aprinse in mana, nu va fi mancat de lupi.
* Cand din intamplare intra vreun lup in curtea cuiva, acesta este un semn de mare paguba pentru familia din acea curte.
* Se crede ca spre a scapa de lupii care s-au luat dupa cineva, este bine a talangi cu un clopot, sau, in lipsa acestui obiect, a aprinde un foc.
* Cel care va vedea urma de lup, sa manance pamant ca sa poata manca mult cat un lup, spre a merge bine corpului.
* Cand iti iese lup in cale, ii a bine.
* Cand calci in balega de lup, sa te feresti.
* Cine mananca carne scoasa din gura lupului, se imbolnaveste de „colt de lup“, de care scapi tot cu legaturi cu came incoltita.
* Intaiul copil nascut din flori, de catre o fata mare, nu trebuie sa insereze prin locuri pustii sau pe timpuri grele, ca-l mananca lupii.
* Sa nu strigi lupul de pe deal la copii, ca-i rau din partea vitelor.
* Cand primavara – mai ales pe unde sunt ape – vor urla lupii vrajmas la deal, e semn sigur de viituri mari de ape.
* Cand, mergand noaptea ori ziua pe cai laturalnice, te vede lupul, fura ca tu sa-l vezi pe el, a doua zi vei ragusi.
* Sa nu maturi ograda cand e sarbatoare, ca-i rau de lup.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu