BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

marți, 25 noiembrie 2014

Top 10 sculptori celebri si operele lor de arta



Sculptura reprezinta una dintre cele mai vechi arte si a marcat de-a lungul timpului evolutia umanitatii, evoluand impreuna cu aceasta. Sculptorii sunt artisti ai sufletului, iar in randurile care urmeaza vom incerca sa trasam un top 10 sculptori celebri ai tuturor timpurilor.


Michelangelo; Pieta, Foto: watercolorjournal.wordpress.com

1. Michelangelo este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti sculptori ai intregii istorii a artelor. Michelangelo Buonarroti s-a nascut pe data de 6 martie a anului 1475 si a fost, alaturi de Leonardo da Vinci, una dintre figurile artistice de seama ale perioadei renascentiste, facandu-se remarcat atat in sculptura, cat si in pictura, desen sau arhitectura, insa capacitatea sa artistica s-a reflectat si la nivel literar. Desi a avut inclinatii catre mai multe forme de manifestare artistica, Michelangelo a fost intotdeauna pasionat de sculptura. De unde provine pasiunea sa pentru sculptura? La o varsta frageda, Michelangelo este ingrijit de o dadaca, sotie de pietrar, care i-a insuflat micutului dragostea pentru crearea obiectelor din marmura. Pasiunea pentru sculptura il vor determina pe artist sa renunte la scoala, spre nemultumirea parintilor care ar fi dorit ca acesta sa continue studiile filologice. In jurului anului 1488, Michelangelo descopera si pictura, insa pana in anul 1504 devine un sculptor de renume pentru intreaga Italie.

Una dintre cele mai importante sculpturi ale lui Michelangelo este “Pietà”, realizata in anul 1499. Aceasta este realizata intr-un mod diferit de cel al sculpturii traditionale, intruchipand-o pe Fecioara Maria tinand in brate trupul lui Iisus. Trasaturile Fecioarei sunt redate cu o mare finete, iar frumusetea, dragostea si suferinta sunt conturate de aceste trasaturi. O alta opera importanta este si “Statuia lui David”, realizata intre anii 1501-1504.


Donatello di Niccolò di Betto Bardi , Foto: unalucciola.wordpress.com

2. Donatello di Niccolò di Betto Bardi este, de asemenea, unul dintre sculptorii celebri ai tuturor timpurilor. S-a nascut in jurul anului 1386 in Florenta, reprezentand, de asemenea, una dintre cele mai importante imagini artistice ale Italiei renascentiste, remarcandu-se in pictura si in sculptura. Printre operele sale de exceptie se numara “Sfantul Marcu”, sculptura realizata intre anii 1415-1422, “Sfantul Ioan Evanghelistul” si “David”, cea din urma reprezentand primul nud barbatesc din arta renascentista.


Auguste Rodin, Foto: 365artists.wordpress.com

3. O alta figura importanta a sculpturii este si Auguste Rodin, sculptor de origine franceza, nascut la data de 12 noimebrie 1840. Auguste Rodin a marcat din punct de vedere artistic cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX, revolutionand pictura si sculptura in adevaratul sens al cuvantului. Debutul artistic il face in pictura prin prezentarea unor desene pe care le-a realizat sub atenta indrumare a lui Jean-Baptiste Carpeaux, pentru ca incepand cu anul 1864 sa inceapa lucrul in atelierul unui alt sculptor de exceptie, si anume Albert Carrier-Belleuse. Printre operele sale de exceptie se numara “Burghezii din Calais”, “Ganditorul” (sculptura realizata in anul 1880), “Sarutul” (1880-1882), “Faun si nimfa” (1886).


Antoine Loius Barye, Foto: liveinternet.ru

4. Antoine Loius Barye este un alt sculptor desavarsit. S-a nascut la data de 24 septembrie anul 1796 si este cunoscut drept cel mai important sculptor de animale, acestea constituind subiectul lui preferat. Nascut in Franta, Barye isi incepe cariera ca bijutier, o meserie foarte frecvent intalnita in randul artistilor din perioada romantismului. Indrumat fiind de catre bijutierul si sculptorul Francois-Joseph Bosio, in anul 1818 este admis la Scoala de Arte Frumoase. In timpul studiilor, pe langa picturile pe care le realizeaza, incepe sa confectioneze miniaturi. Printre sculpturile sale de exceptie se numara “Tezeu si minotaurul” (1843), “Hercule stand pe taur” (1830), “Charles al VII-lea”.


Rembrandt Bugatti, Foto: auto.gmw.cn

5. Din topul sculptorilor celebrii face parte si Rembrandt Bugatti, nascut pe data de 16 octombrie a anului 1884 si cunoscut fiind pentru sculpturile din bronz si pentru cele a caror tematica este viata in salbaticie. Rembrandt Bugatti s-a nascut intr-o familie cu o puternica inclinatie catre arta, fapt pentru care a inceput sa creeze inca de la o varsta frageda, lucrand intr-o galerie de arta. Tot in acest timp a inceput sa creeze mici sculpturi in bronz care, ulterior, au fost expuse in cadrul unei galerii de arta. Dragostea pentru natura si in special pentru viata in salbaticie l-au determinat sa inceapa sa creeze sculpturi ale animalelor exotice, dupa ce a studiat atent comportamentul acestora. Una dintre miniaturile realizate de catre acesta a fost un elefant care a devenit sigla Bugatti Royale.


Marino Marini, Foto: florence-expo.com

6. Un alt sculptor celebru este Marino Marini, nascut la data de 27 februarie 1901 in Italia. Pe langa sculptura, ca si in cazul sculpturilor prezentati anterior, Marino Marini nu a renuntat niciodata la pasiunea pentru cultura. A inceput sa se simta atras de sculptura in jurul varstei de 21 de ani, moment in care a calatorit in intreaga Europa pentru a intalni si pentru a invata diferite aspecte ale acestei arte chiar de la adevaratii maestri. Sculpturile sale surprind intr-un mod interesant istoria, insa si nudurile, busturile si personajele de circ s-au numarat printre temele sale preferate.


Alberto Giacometti, Foto: rethinked.org

7. Tot in acelasi an, insa de aceasta data in Elvetia, s-a nascut si sculptorul Alberto Giacometti. De asemenea, Alberto Giacometti a fost pasionat si de pictura, insa a ramas in istoria sculpturii datorita operelor sale suprarealiste. Din punct de vedere artistic, Giacometti este influentat in cea mai mare masura de catre tatal sau, Giovani Giacometti, care l-a indrumat in tainele picturii si ale sculpturii. In anul 1922, artistul se muta in Paris si este indrumat de catre Antoine Bourdelle, datorita caruia se indreapta catre cubism. Incepand cu anul 1927 incepe sa isi expuna in cadrul Palatului de Tuileries cateva dintre sculpturile realizate intr-un mod suprarealist, printre care se numara “Barbat si femeie”, sculptura suprarealista cu influente cubiste. Alte sculpturi de exceptie ale artistului sunt “Barbatul mergand” si “Bustul lui Diego”.


Sculptura de Stanley Bleifeld, Foto: navyyardsc.wordpress.com

8. Sculptorul american Stanley Bleifeld a fost introdus de catre marii critici de arta in topul celor mai celebri sculptori ai tuturor timpurilor. Acesta s-a nascut la data de 28 august 1924, in New York. Una dintre capodoperele acestuia este “Marinarul singuratic” si, pe aceeasi tema “The Homecoming” a fost considerata un tribut adus oamenilor marii.


Giacomo Manzu, Foto: fidesetforma.blogspot.ro

9. Giacomo Manzu este un alt sculptor italian, nascut la data de 2 decembrie 1908. Inca de la o varsta frageda a prezentat un mare interes fata de sculptura, devenind in timp profesor de arta. In timpul armatei a inceput sa sculpteze in lemn, insa mai tarziu s-a mutat in Milano unde, sub indrumarea arhitectului Giovanni Muzio a decorat capela Università Cattolica del Sacro Cuore. In anul 1939 incepe sa realizeze interesante sculpturi in bronz, acestea fiind inspirate in special de teme religioase. Sculpturile au fost expuse in cadrul unei galerii la Roma, in anul 1942.


Paolo Troubetzkoy, Foto: accademiadegliincerti.wordpress.com

10. Paolo Troubetzkoy este un alt sculptor de exceptie, descris de catre G. B. Shaw drept “cel mai remarcabil sculptor al timpurilor moderne”. Desi s-a nascut in Rusia, artistul a patruns in tainele sculpturii sub atenta indrumare a sculptorului Giuseppe Grandi. Opera sa este, de cele mai multe ori, asociata impresionismului, mai ales ca foarte multe dintre sculpturi sunt lucrate in bronz. Printre operele sale de exceptie se numara “Printesa M.N. Gagarina si fiica sa, Marina”, Ducesa Elizabeta Fedorovina”, “Copii” si “Prieteni”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu