BINE ATI VENIT IN NEANT!

TOTI VENIM DE NICIUNDE SI PLECM NICAIERI,REGASINDU-NE APOI INTR-UN VID ABSURD.

Acest blog a apartinut lui IOAN ''NEALA'' NICA care a murit in 1 Ianuarie 2020. Blog-ul va fi administrat in continuare de fratele sau George ''Sixray'' NICA

joi, 12 decembrie 2024

Decaderea civilizatiei cretane * Mister neelucidat

Decaderea civilizatiei cretane
*Mistere neelucidate ale istoriei
*Foto:Creative Commons

Disparițiile civilizațiilor antice vor fi întotdeauna un mister, iar prăbușirea civilizației cretane ne va fascina întotdeauna. În urma cu 3500 de ani, viața de pe insula Creta, centrul înfloritoarei civilizații minoice, a fost afectată de o erupție vulcanică. Însă tăblițele din argilă descoperite de arheologi arată cu populația a rămas pe insulă încă 50 de ani după erupția vulcanică, iar specialiștii nu și-au putut explica cum locuitorii insulei au reușit să-și continue viața după acest dezastru natural pentru a dispărea aparent fără nicio explicație cinci decenii mai târziu.

                                                                     *VA URMA *





luni, 2 decembrie 2024

Pietrele din Carnac * Mister neelucidat

Pietrele din Carnac
*Mistere neelucidate
*NEANTUL
*Foto:Creative Commons

Pe coasta Bretaniei, în nord-vestul Franței, se află peste 3000 de megaliți aranjați în linii perfecte care se întind pe o distanță de peste 12 kilometri. Legenda locală spune că pietrele ar reprezenta soldații unei legiuni romane care traversa teritoriul Bretaniei când vrăjitorul Merlin i-a transformat în piatră. Complexul de la Carnac este mult mai puțin cunoscut decât cel de la Stonehenge în ciuda faptului că e mult mai impresionant – e cel mai mare complex megalitic din lume – și mai misterios.




duminică, 10 noiembrie 2024

Manuscrisul lui Voynich * Mister neelucidat



Manuscrisul lui Voynich
*NEANTUL
*Misterele neelucidate ale istoriei
*Foto:Creative Commons


S-ar putea ca manuscrisul lui Voynich să rămână pentru totdeauna un mister. Manuscrisul, vechi de 500 de ani, a fost descoperit în 1912 într-o librărie din Roma, și conține 240 de pagini de ilustrații și texte într-o limbă necunoscută. Nici cei mai buni criptografi din lume nu au reușit până azi să descifreze textul, fapt ce i-a făcut pe unii să creadă că manuscrisul nu este altceva decât o foarte complexă farsă. Cu toate acestea, analiza textelor arată că acestea urmează structura de bază și legile unei limbi adevărate. Rămâne de văzut dacă acest mister va fi vreodată rezolvat.



miercuri, 6 noiembrie 2024

Mumiile din Tarim(China) * Mister neelucidat



Mumiile din Tarim
*Misterele neelucidate ale istoriei
*Foto:Creative Commons

În timpul unor săpături în Bazinul Tarim din vestul Chinei, arheologii au descoperit mai bine de 100 de cadavre umane mumificate datând de acum 2000 de ani. Uimirea a fost însă și mai mare când s-a descoperit că unele mumii aveau părul blond și nasul lung, trăsături atipice în zona respctivă. După ce mumiile au ajuns într-un muzeu, au fost făcute analize ADN care au confirmat că mumiile erau de origine europeană. Există texte din China antică de la începutul mileniului I î.HR. în care sunt descrise popoare caucaziene care trăiau în estul îndepărtat, dar rămâne un mister cum și de ce au ajuns acolo.



vineri, 1 noiembrie 2024

Disparitia civilizatiei din Valea Indusului * Mister neelucidat



Dispariția civilizației din Valea Indusului
*Mister neelucidat al istoriei
*NEANTUL
*Foto:Creative Commons

Întinzându-se din India de Vest până în Afganistan și cu o populație de peste cinci milioane de oameni, civilizația din Valea Indusului – cea mai veche din subcontinentul indian – a fost una din marile civilizații ale lumii antice. Nivelul înalt de dezvoltare atins de această cultură este uimitor, însă și mai surprinzătoare a fost decăderea ei:brusca prăbușire a civilizației din Valea Indusului a fost comparată cu declinul civilizației Maya.Abia în 1922 săpăturile arheologice au scos la iveală o avansată cultură urbană care i-a uimit pe occidentali. Însă nu există urme de arme, sclavi, conflicte sau orice alte probleme caracteristice societăților antice. Având în vedere că nu există urme ale unui conflict militar, motivul din spatele decăderii acestei civilizații rămâne un mister.





sâmbătă, 12 octombrie 2024

Santa Maria *Guatemala ,1902 -Eruptie vulcanica catastrofal



Santa Maria, 1902 * Guatemala
*Erupti vulcanice catastrofale
*Foto:Creative Commons(Licenta gratuita)

În 1902, vulcanul Santa Maria din Guatemala a erupt după un „somn” de 500 de ani. Inactivitatea îndelungată a vulcanului a fost motivul pentru care localnicii nu au detectat semnele care arătau că urmează o erupție. 6000 de oameni au murit din cauza erupției în sine, apoi o epidemie de malarie în rândul sinistraților a dus la și mai multe victime.




miercuri, 2 octombrie 2024

Laki,1783 (Islanda) * Eruptie vulcanica catastrofala



Laki, 1783
*Eruptie vulcanica catastrofala
*Foto:Creative Commons

În anul 1783, vulcanul Laki din Islanda a explodat. Cele 120 milioane de tone de gaz emise în timpul erupției ce a durat 8 luni au dus la moartea a 20% din populația Islandei, din cauza distrugerilor aduse culturilor agricole. Această erupție a avut un impact global enorm, deoarece schimbările în atmosferă au distrus producțiile agricole din Europa și au cauzat secete și foamete în India, Japonia și Egipt. Specialiștii care se ocupă de istoria climei au sugerat că erupția din Islanda poate fi legată de izbucnirea Revoluției Franceze. Cum? Prin foametea ce a precedat anul 1789, cauzată de schimbările climatice legate, posibil, de erupția din Islanda.



joi, 5 septembrie 2024

Muntele Kelud(1919)*Indonezia *Eruptie vulcanica catastrofala



Muntele Kelud, 1919 * Indonezia
*Eruptie vulcanica catastrofala 
*Foto:Creative Commons

Un alt vulcan activ din insulele Asiei de Sud-Est este Kelud. Vulcanul indonezian este cu atât mai periculos cu cât lacul format în craterul său cauzează, la erupții, scurgeri de noroi extrem de periculoase. Erupția vulcanului din 1586 a făcut 10.000 de victime, iar cea din 1919, 5000. De atunci, în jurul localităților învecinate cu vulcanul au fost construite baraje și tuneluri de drenaj.



marți, 3 septembrie 2024

Muntele Unzen(Japonia) * Eruptie vulcanica catastrofala



Muntele Unzen
*Eruptie vulcanica catastrofala
*Foto:Creative Commons

Mount Unzen este unul dintre vulcanii activi din peninsula japoneză Shimabara. El a erupt în anul 1792, declanșând o puternică avalanșă pe muntele vecin Mayuyuma. Alunecarea de teren care a avut loc atunci a creat un tsunami ce a omorât 15.000 de persoane.



duminică, 1 septembrie 2024

Vezuviu(79 d.Hr.) Eruptie vulcanica catastofala



Vezuviu, 79 d.Hr.
*Foto:Creative Commons
*Eruptie vulcanica foarte mare

Erupția faimosului vulcan italian a rămas în istorie datorită documentării sale în istoria Imperiului Roman. Vezuviul, singurul vulcan activ de pe continentul european, a erupt în anul 79 și a omorât peste 16.000 de oameni, distrugând orașele Herculaneum și Pompeii. Cele două orașe îngropate sub cenușa vulcanului sunt astăzi mari atracții turistice, după ce, în secolul XIX, au fost excavate, iar arheologii au scos la iveală ruinele romane și rămășițele umane prezervate sub cenușă. De atunci, Vezuviul a mai erupt de 30 de ori, însă niciodată la fel de puternic ca în anul 79, dar specialiștii se așteaptă ca următoarea erupție a vulcanului să fie dezastruoasă, punând în pericol 600.000 de vieți.




joi, 15 august 2024

Nevado del Ruiz (1985 ,Columbia) *Eruptie vulcanica catastrofala



Nevado del Ruiz, 1985(Columbia)
*Eruptie vulcanica catastrofala
*Foto:Creative Commons


Una dintre marile erupții vulcanice recente a avut loc în 1985 în Columbia. Cunoscută drept tragedia de la Armero, după numele orașului distrus atunci, erupția vulcanului Nevado del Ruiz din Anzi a ucis cel puțin 23.000 de persoane. Acesta a fost cel mai mare dezastru natural din istoria Columbiei, iar daunele au fost estimate la 1 miliard de dolari.





joi, 1 august 2024

Muntele Pelee,1902(Martinica) * Eruptie vulcanica catastrofala



Muntele Pelée, 1902
*Eruptie vulcanica foarte mare
*Foto:Creative Commons

Muntele Pelée este un vulcan activ din insula caraibiană Martinica. Acest paradis exotic a fost afectat de o mare erupție vulcanică în anul 1902, când râurile s-au umplut cu pietre, iar copacii și aerul s-au contaminat cu sulfuri. Erupția în sine a produs un val uriaș care a distrus parțial insula, iar când o parte din vulcan s-a prăbușit, zona din imediata sa apropiere a fost acoperită de apă fierbinte și noroi. Erupția din Martinica a făcut cele mai multe victime dintre toate erupțiile din secolul XX, cu un total de 29.000 de morți.




joi, 11 iulie 2024

Huaynaputina,1600 *Eruptie vulcanica foarte mare



Huaynaputina, 1600
*Eruptie vulcanica foarte mare
*Foto:Creative Commons

Vulcanul Huaynaputina din Peru a explodat în anul 1600 în cea mai mare erupție vulcanică din istoria continentului sud-american. Erupția muntelui a afectat climatul global, ducând la o scădere drastică a temperaturii în anul imediat următor (de 0, 5 grade Celsius) și la cele mai friguroase veri din ultimii 500 de ani.




marți, 2 iulie 2024

Krakatoa,1883 * Eruptie vulcanica foarte mare



Krakatoa, 1883
*Eruptie vulcanica foarte mare
*Foto:Creative Commons

Una dintre cele mai cunoscute erupții din istorie este cea din 1883, când vulcanul Krakatoa, aflat între insulele Java și Sumatra, a erupt cu o forță de 13.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima. 36.000 de oameni au murit, iar explozia deține recordul pentru cel mai zgomotos sunet auzit vreodată – sunetul a putut fi auzit la peste 5000 km depărtare. Majoritatea victimelor a pierit atunci nu din cauza erupției propriu-zise, ci din cauza tsunamiului pe care aceasta l-a cauzat (s-au produs valuri de peste 40m înălțime)




vineri, 7 iunie 2024

Tambora,1815 (Indonezia) * Cea mai mare eruptie vulcanica din istorie

Tambora, 1815
*Eruptii vulcanice foarte mari
*Foto:Creative Commons



Cea mai mare erupție vulcanică documentată vreodată a avut loc în anul 1815 în zona Indoneziei de azi, pe insula Sumbawa. Incidentul a făcut atunci 100.000 de victime, dar erupția a afectat, pe termen lung, întreaga populație a globului:din cauza milioanelor de tone de cenușă vulcanică eliberate în atmosferă, a avut loc o scădere a temperaturii la nivel global, iar 1816 a ajuns să fie cunoscut, din acest motiv, drept anul fără vară. Această schimbare climatică a avut consecințe importa foamete în foarte multe regiuni.





marți, 4 iunie 2024

Vulcanul Kilauea * Cel mai activ vulcan din lume

 

Vulcanul Kilauea * Hawaii
Cel mai activ vulcan din lume
*Foto:Creative Commons

Vulcanul Kilauea este situat în Hawaii și face parte din Cercul de Foc al Pacificului. Vulcanul este un punct de atracție deosebit de apreciat de turiști care vin din toate colțurile lumii pentru a vedea cum lava se scurge în Oceanul Pacific. O priveliște extrem de fabuloasă dar și destul de periculoasă în același timp. Deși este cel mai activ vulcan din lume, are cele mai non-violente erupții din prezent. Din anul 1952 a erupt nu mai puțin de 35 de ori!




sâmbătă, 1 iunie 2024

Vulcanul Krakatau * Cel mai distructiv vulcan din lume


Vulcanul Krakatau
*Foto"Creative Commons                                                                                                                   

Situat pe insula cu același nume din Indonezia  este considerat cel ami distructiv vulcan din lume din cauza exploziei apocaliptice din 1883 când au fost uciși peste 40.000 de oameni. A produs cel mai mare sunet exploziv auzit vreodată, încât a fost auzit din Australia. Explozia (echivalentul a 200 megatone de TNT) a fost de patru ori mai puternică decât cel mai mare dispozitiv nuclear detonat vreodată. Insula a explodat efectiv, singurul supraviețuitor fiind un paianjen aflat într-o crevasă.






sâmbătă, 11 mai 2024

Vulcanul din muntele Rainier(SUA ) * Cel mai amenintator vulcan din lume

 

Vulcanul din muntele Rainier(SUA)
Cel mai amenințător vulcan din lume
*Vulcani impresionanti
*Foto:Creative Commons

Vulcanul din Muntele Rainier se află în apropiere de Seattle, într-un parc național vizitat anual de aproximativ 2 milioane de turiști. Vulcanul reprezintă o amenințare pentru întreaga zonă deoarece este situat foarte aproape de zonele locuite și este format din 26 de ghețari de dimensiuni foarte mari, iar în cazul unei erupții, ar devasta kilometri întregi de gospodării. Combinația dintre foc și gheață este catastrofală!



joi, 2 mai 2024

Vulcanul Yellowstone Caldera situat în National Yellowstone Park, Statele Unite ale Americii *Cel mai periculos vulcan din lume

 

Vulcanul Yellowstone Caldera
Cel mai periculos vulcan din lume
Foto:Creative Commons

Vulcanul Yellowstone Caldera situat în National Yellowstone Park, Statele Unite ale Americii este declarat vulcanul cu cel mai mare potențial distructiv din lume. Asta deoarece vulcanul este așezat pe o manta de bază exagerat de caldă care generează mari erupții. . Dacă ar erupe din nou, o mare de cenușă ar acoperi soarele și toată omenirea ar fi în pericol. Cercetătorii însă, supraveghează înde-aproape fenomenul, astfel încât o viitoare erupție să fie anunțată cu mult timp înainte




joi, 25 aprilie 2024

Vailulu'u *Cel mai mare vulcan subacvatic din lume

 

Vailulu'u
Cel mai mare vulcan subacvatic din lume
*Vulcan impresionant
Foto:Creative Commons

Vailulu’u un vulcan descoperit în Insulele Samoan,  Este situat complet sub apă și măsoară 4.200 metri.





sâmbătă, 6 aprilie 2024

Vulcanul Etna * Vulcani impresionanti.

 


Cel mai vechi vulcan din lume
*Vulcanu Etna
*Foto:Creative Commons

Vulcanul Etna din Nord-Estul Siciliei, Italia  este considerat a fi cel mai vechi vulcan, care erupe de mai bine de 350.000 de ani. are o înălțime de 3,320 de metri ceea ce îl face cel mai înalt vulcan din Europa. Totodată este și al doilea cel mai activ vulcan din lume, estimându-se că erupe în medie, o dată la trei luni. Cea mai recentă erupție notabilă a avut loc în anul 2011.





luni, 1 aprilie 2024

Vulcanul Paricutin * Cel mai tanar vulcan din lume * Mexic

 

Vulcanul Paricutin * Mexic
Cel mai tânăr vulcan din lume
Foto:Creative Commons

Vulcanul Paricutin a apărut în anul 1943 în Mexic și s-a înălțat într-o săptămînă echivalentul a cinci etaje, iar după primul an de viață, măsura 336 de metri. Este cel mai tânăr vulcan din Centura Vulcanică Trans-Mexicană și America de Nord (care cuprinde în total un număr de 1.400 de vulcani). Este un vulcan cu conul de zgură și este declarat vulcan monogenetic, adică după ce a terminat să erupă, nu va mai erupe niciodată. A erupt până în anul 1952 după care a încetat definitiv să mai arunce lavă.




miercuri, 20 martie 2024

Vulcanul din muntele Fuji * Cel mai frumos vulcan

 


Cel mai frumos vulcan din lume
*Vulcanul din muntele Fuji
*Foto:Creative Commons


Vulcanul din Muntele Fuji Japonia se numără printre cei mai frumoși vulcani din lume datorită conului perfect simetric. Este situat în Parcul Național Fuji-Hakone-Izu, care se află pe insula Honju. Este simbolul Japoniei și deosebit de important pentru japonezii credincioși care îl numesc Muntele Sfânt, iar craterul uriaș este numit Naiin, reprezentând Templul. Este un punct de atracție pentru turiști și pentru fotografi din toată lumea. Ultima oară a erupt în 1707 și nu dă semne că ar erupe în viitorul apropiat. O zicală japoneză spune că „Omul înțelept trebuie să viziteze măcar o dată în viață muntele sacru Fuji”, iar o alta spune că „Omul înțelept urcă o dată pe Muntele Fuji, numai prostul urcă de două ori”.




joi, 14 martie 2024

Vulcanul Taal * Vulcan impresionant

 

Vulcanul Taal
*Cel mai mic vulcan din lume
*Foto:Creative Commons

Vulcanul Taal este situat într-un cadru foarte interesant, și anume în mijlocul unei ape. Mai exact, vulcanul se află pe o mică insuliță pe nume Insula Vulcanului Taal care se află la rândul ei pe Insula Luzon din Filipine. În mijlocul insuliței se află un lac (Lacul Crater) care măsoară doar 2 kilometri pătrați, iar în mijlocul acestui lac este situat Vulcanul Taal. Cu toate că este atât de mic, vulcanul a erupt de 33 de ori din anul 1572 provocând multe decese.





sâmbătă, 9 martie 2024

Cel mai mare vulcan din lume * Mauna Loa

 


Cel mai mare vulcan din lume
Foto:Creative Commons

Mauna Loa (Muntele Lung) din Hawaii este cel mai mare vulcan din lume cu o înălțime incredibilă, de peste 17.000 de metri. Chiar și măsurat de la nivelul mării, are o înălțime impunătoare de 9.000 de metri. Vulcanul își are începuturile în adâncul oceanului însă după numeroase erupții, acesta a ieșit la suprafață devenind astfel cel mai mare vulcan din lume. Pe lângă faptul că este foarte înalt, vulcanul Mauna Loa este și foarte activ, din anul 1834 și până în prezent a avut 33 de erupții. Ultima erupție a avut loc în 1984, dar sunt semne că va erupe din nou în viitorul apropiat





joi, 7 martie 2024

Wadi Rum,Iordania * Loc plat pe Terra

 


Wadi Rum, Iordania
*Loc foarte plat pe Terra
*Foto:Creative Commons


Daca te-ai trezi maine si ai fi in Wadi Rum, s-ar putea sa crezi ca te-ai teleportat pe Marte. Denumita si Valea Selenara, din motive evidente, valea este strajuita de munti de gresie si granit.





duminică, 3 martie 2024

Campiile de sare de la Makgadikgadi ,Botswana *Loc foarte plat pe Terra

 


Campiile de sare Makgadikgadi, Botswana
*Loc foarte plat pe Terra
*Foto:Creative Commons

Campiile de sare din Makgadikgadi au 1,6 milioane de hectare si se afla in nord-estul Botswana. Ele sunt inundate sezonier si nu reprezinta o intindere unitara, ci sunt mai multe campii de sare divizate de nisipul desertului. Soferii naivi sunt descurajati pentru ca este usor sa te pierzi aici, iar sansele de salvare sunt subtiri.





vineri, 23 februarie 2024

Campiile de sare din Bonneville * Loc plat pe Terra

 


Campiile de sare din Bonneville
*Loc foarte plat pe Terra
*Foto:Creative Commons

Daca vrei sa conduci rapid, si chiar vrem sa zicem foarte rapid, de exemplu cu 900 km/h, aici e locul in care trebuie sa vii. Localizate in nord-vestul statului Utah, aceste campii de sare au 12.000 de hectare si sunt faimoase pentru Bonneville Speedway. Aici, inca din 1912, nenumarati temerari s-au legat de masini de viteza si s-au propulsat in cartile de istorie. In 1965, pilotul profesionist Craig Breedlove a atins 966 km/h in masina sa cu reactie.




joi, 15 februarie 2024

Concurry,Australia * Loc plat pe Terra

 


Concurry, Australia
*Loc foarte plat pe Terra
*Foto:Creative Commons

Outback-ul Australian este faimos pentru intinderile sale vaste, aproape nesfarsite. Traversarea acestora presupune sa conduci pe fasii de asfalt prin acelasi peisaj care poate innebunii soferii.




sâmbătă, 10 februarie 2024

Lacul Baikal,Siberia * Loc plat de pe Terra

 


Lacul Baikal, Siberia
*Loc foarte plat de pe Terra
*Foto:Creative Commons


Lacul Baikal din sudul Siberiei este cel mai vechi si mai adanc lac din lume. In timpul lunilor reci, el ingheata si devine una dintre cele mai plate suprafete de pe planeta. In 1920, in timpul Razboiului Civil din Rusia, Armata Alba a fugit de Armata Rosie traversand lacul inghetat spre China.






joi, 8 februarie 2024

Insulele Maldive * Loc plat pe Terra

 


Insulele Maldive
*Cele mai plate locuri de pe Terra
*Foto:Creative Commons


Bun venit in cea mai plata tara din lume. Arhipelagul din Oceanul Indian este atat de plat incat are intre 1m si 1,5m deasupra marii. Cresterea nivelului oceanului planetar ameninta existenta celor 1.192 de insule coraligene care formeaza Maldive.





marți, 6 februarie 2024

Everglades,Florida * Loc foarte plat


Everglades, Florida
*Cele mai plate locuri de pe Terra
*Foto:Creative Commons


Amerindienii le-au numit "apele vegetale", altii le-au spus "Raul ierbii," ambele fiind descrieri perfecte pentru Everglades, localizate in sudul Floridei. Aceasta este una dintre cele mai plate regiuni din America.
Spray-ul de tantari este o necesitate daca ai da gand sa faci o vizita acolo. Micile insecte inaripate sunt o parte cruciala in lantul trofic, furnizand mancare pentru pesti, care la randul lor hranesc aligatorii, care hranesc pitoni gigantici si asa mai departe. Vrei sa te deplasezi cu usurinta pe aici? Atunci vei avea nevoie de o ambarcatiune.





sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Desertul Danakil(Etiopia) * Loc foarte plat

 


Desertul Danakil
*Cele mai plate locuri de pe Terra
*Foto:Creative Commons

Denumit "Poarta Infernului" de catre localnici, Deserul Danakil din nord-estul Etiopiei cu siguranta nu este un loc de bronzat - temperatura in timpul zilei depaseste 50°C.
Desertul nu este doar cel mai fierbinte, ci si unul dintre cele mai joase locuri de pe Pamant. Are multe caracteristici neprietenoase: cutremure frecvente, vulcani, gheizere, canioane saline si triburi ostile.




joi, 11 ianuarie 2024

Salar de Uyuni(Bolivia) * Loc foarte plat

 


Salar de Uyuni(Bolivia)
*Cele mai plate locuri de pe Terra
*Foto:Creative Commons


Cu o suprafata de peste un milion de hectare, Salar de Uyuni din Bolivia este cea mai mare campie de sare din lume. Crusta de sare variaza intre 3 si 10 metri grosime si insumeaza in jur de 10 miliarde de tone de sare - suficient cat sa acoperi toti cartofii prajiti din lume.
De fapt, este atat de multa sare incat exista chiar si hoteluri construite din ea. Dar dedesubt se afla adevarata comoara - mineralul magic de care depind telefoanele si laptop-urile: litiu. In Salar de Uyuni se afla cea mai mare rezerva de litiu din lume.




marți, 9 ianuarie 2024

Campiile noroioase din Schleswig-Hosltein, Germania * Loc foarte plat

 


Campiile noroioase din Schleswig-Hosltein, Germania
*Cele mai plate locuri de pe Terra
*Foto:Creative Commons

Aceste campii din nordul Germaniei se afla in Parcul National al Marii Wadden din landul Schleswig-Holstein si sunt cele mai mari intinderi continue de noroi de pe planeta si, drept urmare, sunt destul de plate. Se intind de la coasta Marii Nordului, pana in Danemarca, si uneori au portiuni uscate, dar cea mai mare parte este mereu acoperita de apa. Poate ca peisajul e total diferit de Tropice, dar aceste plaje atrag multi oameni ahtiati dupa soare.




miercuri, 3 ianuarie 2024

Cea mai adanca pestera din lume

 


O pestera din care iesirea e problematica
*Cele mai adanci locuri de pe Terra
* Foto:Creative Commons

Unde: Oman
Adancime: 310m
Dificultatea accesului: 9

Pestera Majlis al Jinn se numara printre cele mai adanci din lume. Este inedita fata de celalalte pentru ca accesul in ea se face printr-o coborare in rapel de 160m. 



luni, 1 ianuarie 2024

Cea mai adanca scufundare din istorie * 332,35 m

 


Cea mai adanca scufundare din istorie * 332,35 m
Foto:Creative Commons


Unde: Marea Rosie, Egipt
Adancime: 332,35m
Dificultatea accesului: 9


Cea mai adanca scufundare din istorie ii este atribuita lui Ahmed Gabr (septembrie 2014). El a coborat 332,35m in Marea Rosie din Egipt, stabilind noul record mondial cu o marja de 14,1m.